Vandringen fra Dovre til Trondheim tar oss over Dovrefjell den første uka. Deretter følger vi Orkla fram til Meldal. Etter en avstikker opp på fjellet – til Storbuan økosamfunn, vender vi kursen nordover igjen via Løkken verk, Svorkmo før vi tilbringer siste natta på Sundet gård ved Øysand i Buvika. Siste etappe inn mot Trondheim tar oss over skogen og gjennom bymarka før vi ender vandringen foran Nidarosdomen.

Årets vandring startet med en samling på Pilegrimssenteret i Oslo søndag ettermiddag, før deltagerne sammen med Sabine tok toget til Dovre. Der ble de møtt av Steinar (sjåfør og altmuligmann) og Kari. Herfra gikk vi 4 km opp til Budsjord, hvor vi skulle overnatte. På veien var vi innom Dovre kirke for å få stemplet pilegrimspassene og se oss om i kirken. De som ønsket det, hadde en kort stund for seg selv i kirken.

 

 Budsjord er et fredet gårdstun med 18 hus lagt i solhellinga mellom Dovre og Dombås. Gården ligger langs den gamle kongeveien og er siste stoppested før den strabasiøse vandringen over Dovrefjell. Pilegrimsleden følger kongeveien, og Budsjord er i dag et viktig overnattingssted for pilegrimer på vei til Nidaros.

De neste dag skulle vi over Dovrefjell – det går oppover fra Budsjord; opp den «fryktede» Hardbakken. Bare man tar det med ro – er den overkommelig for de aller, aller fleste, og utsikten bak oss på vei oppover er verdt strevet. På toppen kommer vi til «Allmannsrøysa» hvor det er vanlig å legge fra seg en stein. Enten en man har tatt med seg hjemmefra, eller funnet på veien. Denne steine kan symbolisere at man legger fra seg sine byrder – hva det måtte være er en privatsak! Noen legger også igjen en stein for å minnes noen de har mistet.

  Vi hadde en flott tur over fjellet, litt regn her og der, men mest flott sommervær. Vi går oppe på fjellet, men er nedom E-6 ved jevne mellomrom. Vi overnattet underveis på Furuhagli, Hjerkinn Fjellstue, Kongsvold, før vi tok turen opp på fjellet og inn Vinstradalen mot Ryphusan.

Oppe på fjellet etter Vårstigen, fikk vi møte litt uvær med lyn og torden og vi tok ly i en fjellgrop mens vi ventet på at det skulle gå forbi. Litt spenning på turen, men det gikk bra og alle kom fram til Ryphusan i god behold.

Nedstigningen fra Ryphusan går gjennom den vakre Vinstradalen og på vei ned passerte vi St Mikaels kapellet.

Oppdal er siste større tettsted før Trondheim, og mange benyttet anledningen til å handle litt og få seg en bedre middag på restaurant. Den siste uka av vandringen gikk gjennom skogs- og åkerlandskap gjennom Trøndelag.

En stor del av tida fulgte vi «Orkla». De siste dagene var det myr- og skogslandskap, før vi kom fram til Trondheim etter 15 dagers vandring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Budsjord pilegrimsgård på Dovre ligger langs Pilegrimsleden 4 km opp fra Dovre sentrum. Et fint startpunkt for vandringen over Dovrefjell.

208 km igjen til Trondheim