For English text, scroll down

CaminoWalks v/Kari Børrud er et enmannsforetak som arrangerer gruppevandringer med vandringsleder og bagasjetransport i Norge og i Spania.

Litt om meg selv. Kari Børrud, bosatt midt i Gudbrandsdalen og jobber som lærer for fremmedspriklige i norsk og engelsk. Jobber med CaminoWalks på fritida og i feriene.

Jeg begynte å gå «Caminoen» i Spania i 2003, uten egentlig å vite så mye om hva jeg hadde begitt meg ut på. Det var ikke så mye materiale, blogger etc om dette på internett og heller ikke så mange guidebøker jeg kunne finne. Jeg fat dog ei bok som har gitt meg stor glede: Arne Aakerman: «Veien til Santiago», Færder forlag as, 1998. Det er både en guidebok og en fortelling fra hans vandring fra Le Puy i Frankrike til Santiago de Compostela (SdC).

Pilegrimspasset vi bruker i Spania. Dette må man vise for å få overnatte på de fleste herbergene, og for å kvalifisere til Compostellaen (diplomet)

Den første vandringen i 2003 ga mersmak, selv om jeg måtte gå igjennom det som de aller fleste er i gjennom; gnagsår, gnagsår, og gnagsår. I alle tnekelige varianter. Det var ikke før jeg satte fra meg fjellstøvlene i wn sportsbutikk i Pamplona i 2007 at det ga seg. Erfaring lært: fjellstøvler er ikke det mest hensiktsmessige i Spania. Det blir rett og slett for varmt for føttene. Men jeg kom hjem med mye lærdom og mange nye bekjentskaper. Siden fortsatte jeg å gå i Spania hver sommer 3-5 uker hvert år. To ganger fra grensen til Frankrike, andre ganger fra Burgos eller Madrid.

Camino Frances

I 2010 begynte jeg å bli lei av Spania og Camino Frances, og bestemte meg for å prøve Pilegrimsleden i Norge. Jeg meldte meg på en gruppevandring som de regionale Pilegrimssentrene arrangerte, og deltok fra Lillehammer til Trondheim. På denne vandringen traff jeg han som i dag er samboeren min, Per Gunnar Hagelien, og neste år ble jeg med som vandreleder på samme tur. Samme året begynte vi å gå sammen i Spania i påsken og høstferien – og det har vi fortsatt med. Høsten 2012 bestemte jeg meg for å opprette et firma som arrangerer vandringer, da med hovedvekt på Pilegrimsleden i Gudbrandsdalen og i Spania, og jeg flyttet oppover til Sør-Fron i Gudbrandsdalen vinteren etter.

#dreamteamwalks Sabine Farrar og meg på Vårstigen
Foto: Sabine Farrar

Men – det er ikke lett og ganske ensomt å drive alene, og det gikk litt tregt de første årene. Så ble jeg kjent med Sabine Farrar (Viking Walks) fra Tyskland (bodde i USA). Hun var også blitt bitt av basillen og startet sitt eget firma. Vi snakket litt sammen, og ble enige om å arrangere en vandring fra Dovre til Trondheim i 2017 – #dreamteamwalks. Etter mye arbeid med kalkyler og budsjetter og diskusjoner om vandrestrekninger og overnattingssteder hjulpet av god markedsføring fra Sabine, og ikke minst veiledning fra Nasjonalt Pilegrimssenter og de regionale pilegrimssentrene, hadde vi 11 deltagere på vår første vandring. Det ble en fantastisk tur; litt regn første dag og på vei inn til Trondheim – ellers bare godvær. Og ikke minst god stemning i gruppa!

Her er gruppa ved vandringens høyeste punkt – Vinstradalen på Dovrefjell.

Året etter (2018) var gruppa fulltallig (maks 13 deltakere) i januar. Gledelig at to av deltagerne ble med for andre gang. Vi var nesten like heldige med været da, litt mer regn, men også litt for varmt enkelte dager. Likevel, ingen klagde.

I 2019 er vandringen nok en gang fulltegnet, og vi har med vandrere fra Tyskland, Sveits, USA og Norge. To av deltagerne er «gamle kjente» fra første året.

CaminoWalks arrangerer også en «Peer Gynt» helgevandring hvert år. Da får vi med oss Peer Gynt forestillingen på Gålå.

Lunsjrast ved Frya mellom Ringebu og Hundorp

Vandringene i Spania arrangeres av CaminoWalks alene (men jeg håper å få med meg Sabine etter hvert). Vi går ca 6-8 dager på Camino Frances, med mulighet for deltagerne til å forlenge ferien med noen dager i Madrid eller andre steder i Spania, før eller etter vandringen

I år skal vi gå de siste 111 km fra Sarria til SdC. Dette kvalifiserer til å få Compostellaen. I år betaler deltagerne for opplegget (bestilling av overnatting, togbilletter etc) og vandreledelse – kr 1.500,- til caminoWalks, mens de står for alle utgifter til transport, overnatting og mat selv.

Neste år blir det muligens en Pakketur som her i Norge, med fast pris og oppmøte i Madrid.

På toppen Vårstigen utsikt mot Oppdal

#dreamteamwalks planlegger en vandring fra Hamar til Dovre sommer 2020. Følg med på Kommende turer!

Pilegrimserfaring Kari Børrud:

Spania: Camino Frances, Camino Portugues, Camino Madrid, Camino Finisterre/Muxia, Via de la Platsa, Camino Sanabres, Camino Norte (del 1)

Norge: Gudbrandsdalsleden Sundvollen – Trondheim, Valldalsleden, Noe av Pilegrimsleden i Valdres

Bidratt med beskrivelse av vandrestrekningene til Guideboka for Valldalsleden.

Redaktør for guideboka «Pilegrimsleden i Gudbrandsdalen«, Gudbrandsdalsmusea as.

Velkommen med på vandring!