Pakke riktig i sekken

Etter mange års vandring har jeg gjort meg noen erfaringer når det gjelder å pakke sekken. Likevel – teori og praksis er to forskjellige ting:-)

Bergans Skarsting 40 l sekk.Perfekt for vandring i Spania og på dagsturer i Norge

Pakkeposer av forskjellige typer.

Det kreves mindre utstyr og klær når man skal på vandring i Spania. Selv om jeg har opplevd +14 grader på mesetaen på Camino Frances i juli (!), er det sjelden en trenger å tenke på ullundertøy og tykke gensere som når man vandrer i Norge. 

Jeg har i løpet av de siste årene gått til innkjøp av diverse pakkeposer – noen som kan presses lufta ut av slik at de tar mindre plass og skal være vanntette. De siste jeg har kjøpt er enklere poser med glidelås hvor lufta ikke må presses ut, men de er ikke vanntette. Jeg prøver å organisere slik at jeg har undertøy i en pose, sokker i en annen, vandreklær i en tredje og litt vanlige klær i den fjerde. Så har jeg en til lakenpose, «pysj», oppblåsbar hodepute (veldig liten når den ikke er blåst opp). En mindre pose er til diverse småting som buff, ørevarmer og andre småting som jeg ikke vil ha slengende i sekken – og må bruke lang tid for å lete etter.

Jeg går med staver og har kjøpt de som kan foldes i tre deler, slik at jeg evt ikke får problemer med å ha de i sekken og får de gjennom sikkerhetskontrollen.

Ryggsekken er en 40L Bergans Skarstind. Denne bruker jeg på vandringer i Spania og som dagstursekk på vandringer i Norge. Nå har jeg kjøpt en liten rumpetaske (3 l Bergans Skarstind) –  som jeg bruker den foran på magen. Synes det er greit å ha et sted å ha pass, penger, mobil og annet tilgjengelig uten å måtte ta av meg sekken.

Denne gangen skal vi innom noen større byer og besøke museer og andre severdigheter, og har derfor tattt med litt vanlige klær også. Eller er regelen: 3 av hvert – 1 på, 1 til vask og 1 i sekken. Det er lettere å få vasket klær på herberger enn når man bor på pensjonater/hoteller, så her har jeg nok syndet litt mot mine egne råd denne gangen. Sandalene min får plass i sidelommene utenpå sekken.

Men erfaringen viser at jeg pakker, veier sekken – og så tar jeg ut det jeg ikke tror jeg kommer til å trenge. Prøver å holde vekten til 6-7 kg ved utreise. Det er viktig å tenke lett når man pakker, klær i lette materialer – lite bomullsplagg (de transporterer ikke svette). Husk at det hjelper ikke om du har de fineste svettetransportende ytterplagg hvis undertøyet er av bomull!

Vil ved en senere anledning legge ut mitt forslag til pakkelister, for sydligere land og for vandring i Norge.