Opplev pilegrimsleden

Tips og erfaringer

16 år med erfaringer…

Her finner du tips og erfaringer som er gjort gjennom flere år med vandring. Sammen med ofte stilte spørsmål.

Under ofte stilte spørsmål, kan du finne svar på ting du lurer på. Er det noe du ikke finner der, send en mail til: kari@caminowalks.com, så skal vi forsøke å svare etter beste evne. 

Ofte stiltes spørsmål

Hva er inkludert i prisene?

Turer i Norge: Her er alt inkludert i prisen. Planlegging/organisering av vandringen, overnatting, mat, bagasjetransport og vandreledelse.

Turer i Spania: Planlegging/organisering, bagasjetransport og vandreledelse. Hver deltager betaler for overnatting/mat underveis. Dette fordi vi legger opp til mest mulig overnatting på private herberger, men kan ordne med overnatting i dobbelt-/enkeltrom på pensjonater hvis ønskelig/mulig. Slik blir det opp til hver deltager hvilken standard som ønskes. Det samme når det gjelder måltider.

Betaling etter forfallsdato på faktura.

Påmeldingsfrist senest 1. april for alle turer.
Ved avbestilling før 6 uker før start på turen, påfaller et ekspedisjonsgebyr på kr 200,- Ved avbestilling 6 uker eller mindre før turen starter, fås tilbake 50% turens pris, Ved avbestilling 3 uker eller mindre før turen starer får en ikke tilbake noe.  Da må dette tas gjennom hver enkelt deltagers reiseforsikring.

Alle priser er i norske kroner. Ved betaling fra utlandet kommer et tillegg på NOK 100,-. Ved evt avbestilling og tilbakebetaling av innbetalt beløp, regnes også dette i norske kroner.

Er dette religiøse vandringer?

Nei. Pilegrimsledene både i Spania og Norge begynte som religiøse vandringer, men i dag går folk av alle slags grunner. Om du ønsker det, er det fullt mulig å delta på gudstjenester/messer underveis både i Norge og Spania.

Går vi samlet?

På vandringene i Norge gjennom Gudbrandsdalen prøver vi å holde følge i hvert fall på deler av strekningene der vi går på stil gjennom skogen. Her er det også lagt opp til enkelte stopp underveis, og det er enklere om vi kommer samlet som en gruppe.

I Spania er det noe mer oversiktlig og flere som vandrer, og derfor vil vi legge opp til at deltagerne kan velge sitt eget tempo. Noen ønsker å gå alene og få mer tid til refleksjon, mens andre ønsker  å gå sammen med noen. Vi vil prøve å etterkomme gruppas ønsker her. Et alternativ er å la gruppa gå i eget tempo, men avtale felles stopp for lunsj for eksempel.

Må jeg trene mye før vandringen?

Det er en fordel å være vant til å gå en del, og vi sier at man bør være i stand til å gå ca. 20 km pr dag. Etappene gjennom Gudbrandsdalen er til dels krevende, da det er en del opp og ned i lia. Vi holder en gjennomsnittsfart på 4 km/t, og tar regelmessige små pauser.

Husk at det er viktig å ha gått en del på føttene i de skoene du skal bruke. Det hjelper ikke hvor mye du har trent på ski i løpet av vinteren, hvis føttene dine ikke tåler å gå på hard asfalt/grusveger, gammel brostein etc. Det er under føttene du vil kjenne det mest de første dagene!

 

Må jeg bære tungt?

Hver deltager må ha med seg en dagstursekk med plass til drikke, litt mat og noe ekstra klær/regntøy. Øvrig bagasje blir fraktet fra overnattingssted til overnattingssted.

I Spania kan du velge mellom å bære bagasjen din selv eller betale for bagasjetransport (€5-7/dag). Jeg går fint med en 40l sekk, 6-8 kg. Det er mer enn nok i Spania om sommeren. Pakk sekken, så tar du ut ca 30% av innholdet:-)

Hva skal jeg ha med meg?

Forslag til pakkeliste vil bli sendt så snart vi har mottatt påmelding/depositum.

Hvor spiser vi?

I Norge: Her spiser vi frokost/middag i tilknytning til overnattingsstedet, og lager nistepakke som vi tar med.

I Spania: Her er det som sagt opp til hver enkelt deltager. Hyggeligst om alle spiser middag sammen. I Spania er det noen herberger som også serverer frokost (ca 5-7 €), til lunsj spiser vi baguette/omelett etc på en kafe vi kjøper inn brød og pålegg og lager baguetter selv. Hver liten landsby har en eller flere kafeer/restauranter som serverer «Menu del Peregrinos» – pilegrimsmiddag. En enkel tre-retters middag til 10 – 15 €.

Vil gruppelederen gå med oss?

I Norge vil det være en vandreleder som kjenner Pilegrimsleden som går med gruppa – også fordi det er gjort avtaler om stopp på steder av severdighet. I Spania vil gruppelederen være mer som veileder, og vil selvfølgelig gå distansen hver dag, og passe på at alle får en best mulig opplevelse av Caminoen.

Hva skjer om jeg blir skadet/ikke kan gå en dag?

I Spania er dette ikke noe problem. Vi hjelper med å skaffe taxi/buss, slik at du kan hvile en dag. I Norge kan eventuelt en deltager få kjøre med bagasjetransporten, men vi har ikke følgebil med. I alle fall prøver vi å løse problemet på best mulig måte. De fleste som ikke kan gå på grunn av gnagsår, vil ha nytte av å ta med seg et par sandaler i sekken slik at man får mindre press på gnagsårene, og dermed kan gå videre.

Hvordan kommer jeg til avgangsstedet?

I Norge: Her er Lillehammer,Ringebu og Dovre valgt som avgangssted nettopp på grunn av gode tilkomstmuligheter. Det går flere tog- og busser daglig til disse stedene. Stoppested er Vinstra og Otta, begge steder med tog- og bussforbindelser i flere retninger.

I Spania: Vi vil være behjelpelig med å finne fram til transport til oppmøtested, som er Ponferrada/Astorga/Sarria. Alle tre har togforbindelse til Madrid og Santiago de Compostella. Deltagerne vil få forslag på reiserute og hvordan man skal gå fram for å bestille billetter.